מעורב ירושלמי

בהובלת: הרב איתן כאדן

החלום שלנו התחיל בשנת תשע”ח כשהחלטנו שמטרת העל הפדגוגית של התכנית תהיה פיתוח לומד עצמאי. לצורך כך הבנו שיש לשפר את דרכי ההוראה והלמידה בבית הספר. חשבנו איך אנחנו מפסיקים לדבר גבוהה גבוהה ומשנים את המציאות כך שהתלמיד יהפך אקטיבי יותר בלימודו, ובמקביל מורים יעבדו בשותפות גדולה יותר לקראת מטרה חינוכית משותפת וחדשה. צוות מוביל מבית הספר קיים מספר סיורים בבתי ספר בארץ ובחו”ל, מתוך סיורים אלו הגענו לתובנות, ובנינו מודל המבוסס על פדגוגיה חדשנית.

מדובר על למידה במרחבי למידה רחבים המבוססת על שיטת העבודה המכונה “למידה מעורבת” (Blended Learning), שיטה המשלבת בכיתה מספר צורות עבודה במקביל (למידה עם מחשב, קבוצות, מורה וכו’).

הוספנו על כל זה למידה רב תחומית של ארבעה תחומי ידע:

בשכבת ט’ תנ”ך,ספרות, ג”ג ולשון. (10 ש”ש).

בשכבת י’ – תנ”ך מחשבת ולשון (10 ש”ש).

השם “מעורב ירושלמי”- מבטא את הלמידה המעורבת בכמה תחומים וכן מעורבת בשיטות שונות של למידה.

גייסנו צוות של מורים ולאחר שגיבשנו תכנית עבודה ברורה שיפצנו מרחבי למידה בבית הספר שיתאימו לתנאי הלמידה הנדרשים.

אז איך זה עובד?

  • בשלב ראשון עוברים התלמידים יחידת הקנייה של ידע דרך לימוד עצמאי עם מחשב (עבודה עם Google classroom ובהמשך שימוש בסטודיו של מט”ח).
  • בשלב השני לאחר שהתלמידים קנו את ידע הבסיס הנדרש ליחידה הם עוברים בארבע תחנות אשר לכל תחנה מוקדשות 40-60 דק’. התחנות ממוקדות במיומנויות לומד של המאה ה-21 וכוללות: עבודה עצמאית עם מחשב לבד או עם עמית, עבודה קבוצתית על מיומנות הדיון בהנחיית מורה מוביל, עבודה על מיומנות למידה והערכתה, ולמידה עצמאית נוספת הנוגעת בתחום ידע נוסף.

המטרות של התכנית:

  • לפתח בתלמידינו סקרנות אינטלקטואלית, אהבת הלמידה והחכמה, תובנות רגשיות ומיומנויות חברתיות באמצעות הבנה  חדשה של תפקיד המורה, אופני הלמידה החדשים של הלומדים שיאפשרו בניית מערכת יחסים חדשה בין מורים לתלמידים.   
  • להעניק לתלמידנו כלים של לומד עצמאי שיאפשרו לו לקחת על עצמו את הלמידה של כל תחום עניין שגילה וללמוד אותו בעצמו תוך הסתמכות על מקורות ידע מהימנים, עד כדי התמחות.
  • לפתח בתלמידינו יכולות חשיבה מסדר גבוה יחד עם היכולת להביע את עצמם בכתב ובעל פה בשפה עשירה: לדעת לטעון טיעון, לנמק רעיון ולהסיק מסקנות מתוך החומר שלמדו.
  • להקנות לתלמידינו מיומנויות של עבודה בצוות, דיאלוג פתוח ופורה עם עמיתים, יכולת ליצירת תוצר משותף בה כולם נוטלים חלק ותורמים מכשרונותיהם ליצירה המשותפת. 
  • לחזק את תחושת המסוגלות האישית של תלמידנו לתרום תרומה משמעותית לטובת חבריו הקרובים והחברה הכללית הרחבה.